Prispevki |03. 04. 2018

Zakaj in kdaj je primerna izdelava spletne strani v Joomli?

Vsak CMS je lahko zmogljivo orodje, ko ga uporabimo na pravem mestu za pravi namen.


Teoretično lahko vsak CMS priredimo tako, da lahko izvaja vse, kar zmore kateri drug CMS. Pomagamo si lahko z vtičniki, razširitvami ali sami priredimo funkcionalnosti, toda iskati toplo vodo ponavadi ni niti potrebno niti priporočljivo, če se temu lahko izognemo. V praksi je določene naloge lažje opraviti in realizirati določene funkcionalnosti glede na potrebe projekta v določenem spletnem sistemu, spet druge v drugem sistemu. Ena platforma je bolj primerna za določen namen, druga za nek drug namen in druge potrebe. Vsak CMS lahko realizira svoj potencial, ko ga uporabimo na pravem mestu za pravi namen.

Izbiramo lahko med številnimi CMS sistemi, ki so na voljo, in zahteve projekta so tiste, ki bi morale odločilno vplivati na izbor uporabljenega sistema. Le tako lahko zagotovimo optimalni izkoristek in dolgoročno delovanje izbrane platforme. V prispevku so predstavljene glavne značilnosti Joomle in s tem povezani scenariji, ko je Joomla! CMS zaradi svojih lastnosti primerna izbira glede na potrebe projekta.

  

  

Širok nabor možnosti za upravljanje z vsebino

Joomla je v osnovi sistem za upravljanje z vsebino. Na tem je največji poudarek in to je tudi njena največja prednost. Ima nemalo možnosti in številne vmesnike, ki so v pomoč pri hitrem kreiranju, organiziranju, sortiranju in prikazovanju spletne vsebine na različne načine. Za izvajanje kompleksnega upravljanja in prikazovanja vsebin ni potrebno dodatno programiranje ali uporaba dodatnih vtičnikov.

Zmogljivost upravljanja z vsebino postane pomembnejša, ko stran postane obsežnejša. Uporabniški vmesnik nudi številne prednosti pri upravljanju s spletno stranjo, ki vsebuje veliko menijev, člankov, različnih sekcij ali strani.

Upravljamo lahko z meniji, članki, kategorijami in oznakami ter nadzorujemo številne druge vdelane ali dodatne funkcionalnosti znotraj administracijskega vmesnika. Na voljo je gumb ali nastavitev za praktično vsako nastavitev in vsaka od možnosti je sistemski standard, ki ne potrebuje dodatnega programiranja ali vtičnika.

Zaradi teh lastnosti je Joomla primerna izbira za:

 • spletne strani z veliko vsebine in velikim številom strani
 • spletne strani z obsežno ali kompleksno navigacijsko strukturo
 • postavljalce spletnih strani, ki ne želijo delati neposredno s programsko kodo
 • vse, ki želijo imeti organiziran pregled nad vsebino in strukturo spletne strani

Vsak vmesnik in komponenta ima številne možnosti in nastavitve s katerimi lahko nadzorujemo vse od sortiranja, filtriranja in možnosti organiziranja, nadzorujemo prikazovanje vsebine (naslov, avtor, datum …), nadzorujemo prikazovanje strani, bloga, meta podatkov, SEO nastavitev in drugo.

Zaradi številnih sistemskih funkcionalnosti tudi ni tolikšne potrebe po dodatnih vtičnikih in drugih razširitvah, kar dolgoročno pripomore k večji stabilnosti, varnosti in lažjemu vzdrževanju.

Prikaz glavnih sistemskih nastavitev

  

  

Standardiziran uporabniški vmesnik in funkcionalnosti

Več lastnosti in možnosti pomeni tudi nekaj več učenja in privajanja na sistem. Joomla ima številne opcije, so pa te opcije standardizirane in večino sistemskih možnosti upravljamo na soroden način. Tako se hitreje priučimo načinu delovanja Joomle, standardizacija pa pripomore tudi k bolj stabilni in varni CMS osnovi.

Ko znamo uporabljati eno funkcionalnost, znamo hkrati uporabljati še marsikatero drugo. Ko znamo npr. kreirati članek, znamo kreirati tudi kategorijo ali oznako. Nenazadnje so tudi gumbi za razna dejanja kot npr. shrani, zapri in kopiraj enaki skozi sistemske komponente in mnoge dodatne razširitve.

Standardizirana je tudi programska kodna struktura, ki omogoča naprednejšim uporabnikom trdno osnovo za vse prilagoditve in integracije novih funkcionalnosti.

Zaradi teh lastnosti je Joomla primerna izbira za:

 • vsakega, ki želi samostojno upravljati svojo spletno stran
 • naročnika oz. njegovo osebje, ki ga priučimo upravljanja z vsebino na spletni strani
 • samostojno izdelavo spletnih strani
 • izdelavo spletne strani po meri naročnika
 • razvijalce spletnih strani in programerje

Delovni proces in sistemske operacije se morda od začetka ne zdijo intuitivne, ko pa se naučimo osnovnega principa delovanja Joomle in znamo povezati delčke med sabo, hitro razumemo logiko Joomle.

Prikaz različnih vmesnikov za upravljanje v Joomli

  

  

Upravljanje z uporabniki

Sistem za registracijo uporabnikov spletne strani, upravljalnik uporabnikov in večnivojsko dodeljevanje dostopov (ACL) je vgrajeno v osnovni sistem. Zato je Joomla idealna izbira za spletne strani, ki zahtevajo uporabniške profile, registracijo spletnih obiskovalcev ali omejevanje dostopov do določenih vsebin.

Hitro in enostavno lahko vzpostavimo osnovne uporabniške profile, registracijo za spletne obiskovalce, nastavimo različne nivoje dostopov in omejitve do spletnih vsebin in do delov administracijskega vmesnika. Poleg osnovnih standardnih nivojev dostopov lahko kreiramo dodatne nivoje po meri, vključno s prilagojenimi nastavitvami dovoljenj za vse sistemske komponenente in večino zunanjih razširitev.

Zaradi teh lastnosti je Joomla primerna izbira za:

 • spletne strani, ki predvidevajo registracijo obiskovalcev
 • spletne strani z omejitvami dostopov do določenih delov vsebin
 • spletne strani, ki delujejo na podlagi članstva ali naročnine
 • spletne skupnosti in forume
 • spletne strani za podjetja, ki potrebujejo zasebno sekcijo za svoje naročnike, partnerje ali stranke
 • podjetja s številnim osebjem, ki se ukvarjajo s spletno stranjo ali zunanjimi sodelavci

Vgrajen osnovni sistem za večnivojsko dodeljevanje dostopov (ACL) je standardiziran, kar omogoča implementacijo na enak način skozi vse osnovne komponente in dodatne razširitve v Joomli. Vse nastavitve opravimo znotraj uporabniškega vmesnika, brez dodatnega dela v kodi. Osnovne lastnosti ACL sistema lahko prilagajamo potrebam projekta - tako v administrativnem delu kot na strani.

Prikaz različnih možnosti za upravljanje z uporabniki v Joomli

  

  

Napredno upravljanje s predlogami/temami

Nekatere CMS platforme omogočajo uporabo zgolj ene aktivne predloge (ali teme) ali zgolj en niz nastavitev predloge za celotno spletno stran. In povečini je to dovolj. Včasih pa vseeno nastopi potreba po različnih nastavitvah predloge ali čisto drugi predlogi na določenih delih strani. In Joomla to omogoča brez težav.

Joomla lahko zadosti preprostim ali kompleksnim oblikovalskim zahtevam na različne načine. Namestimo lahko neomejeno število predlog ali kreiramo neomejeno število modifikacij obstoječe predloge s katerimi manipuliramo nastavitve in dodeljujemo variacije vsaki strani posebej, če to želimo. To pomeni, da ima lahko vsaka stran, skupina strani ali določena sekcija strani različne nastavitve predloge ali različno vizualno podobo. In vse to omogoča vgrajen vmesnik za upravljanje s predlogami.

Tako ima lahko npr. del spletne strani modro ozadje in preostale strani zeleno ozadje. Ali pa kreiramo različne variacije vhodnih strani z drugo predlogo ali pa uporabimo drugo temo glede na sezono ali praznike.

Zaradi teh lastnosti je Joomla primerna izbira za:

 • spletne strani, ki potrebujejo številne ali pogoste vizualne spremembe dizajna
 • spletne strani z različnimi sekcijami, ki naj bi se vizualno razlikovale druga od druge
 • kreativne oblikovalce spletnih strani
 • razvijalce grafičnih predlog
 • tiste, ki si želijo sami postaviti svojo spletno stran

Tudi napredne prilagoditve lahko opravimo znotraj uporabniškega vmesnika za upravljanje s predlogami. Vgrajen urejevalnik kode omogoča dostop do večine datotek, ki tvorijo predlogo, definirajo funkcionalnosti sistema ali zunanjih komponent.

Prikaz različnih možnosti za upravljanje s predlogami in temami v Joomli

  

  

Globalna mednarodna jezikovna podpora

Eden od razlogov, zakaj je Joomla tako priljubljena, je tudi široka podpora z že pripravljenimi prevodi. Namestimo jo lahko v številnih jezikih ali v več jezikih, možnost večjezičnosti pa omogoča že v osnovi.

Podpora za različne jezikovne veje je integrirana v osnovo Joomla sistema. Kot vse ostalo, so tudi nastavitve jezika standardizirane in se jih lahko uporabi na različne načine. Npr. jezikovne nastavitve se lahko dodelijo posameznim uporabnikom, za določeno vsebino, navigacijo ali sekcijo strani lahko uporabimo določen jezik ipd.

Zaradi teh lastnosti je Joomla primerna izbira za:

 • mednarodne spletne strani in projekte
 • spletne strani, ki potrebujejo večjezično podporo
 • spletne strani z vsebino v več jezikih
 • skupine z večjezičnim osebjem
Prikaz različnih možnosti za upravljanje z jezikovnimi vejami in prevodi v Joomli

  


  

Spletni sistem Joomla! CMS odlikuje izredna fleksibilnost, številne sistemske nastavitve, razširljivost in možnost modifikacij glede na potrebe projekta. In prav zaradi vsega naštetega se številna podjetja in posamezniki odločijo za izdelavo spletne strani v Joomla! CMS sistemu.